Petőfi a Felvidéken – irodalmi est

Október 27-én a Vámbéry Irodalmi Estek keretén belül a dunaszerdahelyi Vámbéry Gimnáziumba és a Közös Igazgatású Szakközépiskolába (Szabó Gyula 21) látogatott Hodossy Gyula József Attila-díjas költő. A rendhagyó irodalomóra témája Magyar Zoltán Petőfi a Felvidéken című könyve volt. Magyar Zoltán könyve Petőfi életének azon bő évtizednyi időszakát dolgozza fel, melyet 1838-48 között a történeti Felvidék területén töltött el, nemegyszer kulcsfontosságú események résztvevőjeként.

A szerző személyesen is végigjárta a kötetben szereplő helyszíneket – a vonatkozó szakirodalom számbavételén és az itt felsorakoztatott új adatokon túl -, ez adja a könyv stílusának megkapó üdeségét. Mint irodalomtörténeti munka, a Petőfi-kutatás tán utolsó adósságát törleszti, s mint olvasmány, egyaránt ajánlható mind az irodalomtörténet szerelmesei, mind pedig a szélesebb olvasóközönség figyelmébe. A “felvidéki” Petőfit bemutató kötetünket rendkívül gazdag, szemléletes képanyag teszi élményszerűvé.


Petőfi Sándor rövid élete során sok helyütt járt, többször kiruccant a Felvidékre is, ahol barátai, mecénásai akadtak. Tájainkon tett kalandozásairól Magyar Zoltán, a Néprajztudományi Intézet munkatársa írt egy igazán olvasmányos, fényképekkel, levelezésekkel gazdagon illusztrált könyvet.
A szóban forgó könyvben Petőfi alakja olyan vándordiákos, ifjú lázadónak, megzabolázhatatlan fiatalnak tűnik, és kiderül az is, cseppet sem volt irigylésre méltó helyzetben felvidéki barangolásainak idején (sem).