Szlovákiai magyar szép irodalom 2023

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2006-tól adja ki a Szlovákiai magyar szép irodalom című antológiát.
A nemrég megjelent antológia 256 oldalon 31 szerző verseit, illetve prózai alkotásait tartalmazza az elmúlt év lap- és folyóiratközlései alapján. Szövegei eredetileg többek között az Alföldben, Bárkában, Előretolt Helyőrségben, Élet és Irodalomban, Forrásban, Irodalmi Jelenben, Irodalmi Szemlében, Kalligramban, Kortársban, Magyar Naplóban, Palócföldben, Nyugat Pluszban, Opusban, Tiszatájban, Új Forrásban jelentek meg.


Szeptember 21-én megtartott Dunaszerdahelyi beszélgetésbe a közönség is aktívan bekapcsolódott, a könyvbemutatót Hodossy Gyula vezette, s aki válaszolt, Nagy Erika az antológia szerkesztője. A jelenlévők többek között az antológiák hasznáról és válfajairól hallhattak beszámolókat. A rendezvény végén a jelenlévő szerzők az antológiában szereplő műveikből olvastak fel.

Koriva Nikolett recenziójának részlete az antológiáról:

“A Szlovákiai magyar szép irodalom a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) évről évre megjelenő antológiája az idén is reprezentatív látképét adja a felvidéki magyar irodalomnak. A 256 oldalas könyv harmincegy kortárs szerzőt számlál. Az alkotók neve nem csupán a Felvidéken csenghet ismerősen, hanem Magyarországon is: a legtöbbjük számos könyvvel, műfordítással, publicisztikával, díjjal rendelkezik, így nem túlzás azt mondanunk, hogy állandó oszlopai ők a felvidéki magyar irodalomnak, egyúttal ápolói, életben tartói is. Mindezek fényében talán nem véletlen, hogy a könyvben az 1970 előtt született alkotók vannak túlsúlyban, ám meg-megjelennek a 1980 utániak is, ami azt mutatja, hogy utánpótlás igenis van.”