TUSVÁNYOS 2023

Tusványoson, a Magyar Kultúra-sátorban július 21-én a magyar kultúra egészét érintő kérdésekről beszélgetett Lovas Ildikó (Vajdaság), Hodossy Gyula (Felvidék), Dupka György (Kárpátalja), Zalán Tibor (Magyarország). Az erdélyi szempontokat Demeter Szilárd, Farkas Wellmann Endre és Sántha Attila képviselte.

Farkas Wellmann Endre, Zalán Tibor

“A tusványosi programnak minden évben szerves része az irodalmi-kulturális diskurzus, amelynek egyik központi helye a Magyar Kultúra Sátor. A helyszín pénteki programjának kiemelt eseménye volt a Felnőni a Kárpát-medencében című beszélgetés, amelyen Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztőjének moderálása mellett a teljes Kárpát-medencéből érkező szépírók vettek részt. Jelen volt Lovas Ildikó író, szerkesztő, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának elnöke, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Dupka György kárpátaljai magyar író, újságíró, szerkesztő, kultúrpolitikus, Farkas Welmann Endre költő, a helyorseg.ma portál főszerkesztője, Hodossy Gyula költő, szerkesztő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, Sántha Attila költő és Zalán Tibor író.

Hodossy Gyula, Dupka György


Hodossy Gyula a területi és történelmi változások emberi sorsokra gyakorolt visszahúzó hatásáról szólt, azt ecsetelve, a traumák mennyire hozzájárulnak az identitáshoz. Az ősök és a múlt iránti ragaszkodás viszont alapvető szükséglet, ami az önszerveződésnek és a kultúra megtartásának is egy pillére. Reményre adhat okot, hogy minden nemzedék, így a fiatalok is tudják még, mit jelent otthon lenni.”

  • Magyar Szó –