VADREGÉNYES ALASZKÁBAN – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában

Megjelent Méhes Zsigray Ottó könyve VADREGÉNYES ALASZKÁBAN –
Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában címmel, a Vámbéry Polgári Társulás gondozásában.

Alaszka az Egyesült Államok legnagyobb tagállama 1.72 millió négyzetkilométer területtel, amelyben elférne a három következő legnagyobb állam, Texas, Montana és Kalifornia.

“Ezt a beláthatatlan vadont alig 740 000 ember lakja. Ha ehhez még hozzá tesszük Yukon kanadai tartomány kb. 480 000 négyzetkilométer területét és alig 40 000 lakosát, egy összefüggő beláthatatlan vadont kapunk, amelyet a fent leírt hét különböző expedíciók során jártunk be, érintve az észak Brit Kolumbia csodás természetét is. Mindezt 2007 és 2019 között tettük meg, miközben Észak Amerika szubarktikus világának más és más tájait tapasztalhattuk meg, rengeteg állatfajt, indián falucskákat és csodaszép tájakat érintettünk, érdekes kultúrákkal és aranyban gazdag történelemmel ismerkedtünk meg. Kicsit követtük Széchenyi Zsigmond útját is, mentünk autóval, hajóval és repülővel is. Sokkal kényelmesebben, mint valaha az első aranyásók, akik a hosszú hajóút után több száz kilométeren át gyalogszerrel vagy lovon vágták át magukat a befagyott természeten, hogy utána agyon dolgozzák magukat az aranymezőkön vagy a zord természet, ill. az útonállók áldozataivá váljanak.
E gyönyörű világ egy apró részét tudtuk csak bejárni, a nyugati Aleut szigeteket vagy az Arktikus óceánt határoló eszkimók által lakott területeket még csak nem is érintettük. Remélhetőleg ennek az ideje is elérkezik egyszer, hiszen a vadonban csak ott lehet jegesmedvéket megfigyelni. Addig is, csak remélni merem, hogy ezzel a képes ízelítővel sikerült valamelyest bemutatnom a tőlünk oly távoli világot és a saját tapasztalataimmal ellátni a leendő utazókat. Örömmel tettem ezt és köszönöm, hogy velem utaztak.” – írja utószavában a szerző.